Konkurssipesän tietojen varmistus

65Security

Aiheet:Datan palautus

Konkurssipesän ICT-selvitys nopeuttaa pesäluettelon tekoa ja pesän arvon määritystä

65security oy suorittaa pesänhoitajan toimeksiannosta ensimmäisessä vaiheessa konkurssipesän ICT-selvityksen seuraavilla toimenpiteillä:

  • Selvittää yhtiön ICT-laitteiden järjestelmäarkkitehtuurin mm. palvelimet, etäyhteydet, tietokoneet ja älylaitteet sekä mahdollisesti henkilökunnan kotikäytössä olleet yrityksen laitteet.
  • Tekee inventaarion ICT-laitteiden määrästä sekä omistuksesta (leasing vai oma) ja arvioi niiden jälleenmyyntiarvon (uusi vai ikääntynyt).
  • Selvittää yhtiön tärkeiden tiedostojen mm. kirjanpidon sijainti (voivat olla myös ulkopuolisella toimijalla).
  • Ehdottaa menetelmää, jonka avulla ICT-järjestelmä ajetaan alas siten, että arvokas tieto saadaan sitä ennen varmistettua talteen.

Pesän datan varmuuskopiointi estää arvokkaiden tietojen katoamisen

Seuraavassa vaiheessa tehdään  konkurssipesän datan varmuuskopiointi:

  • Konkurssipesän tärkeät arvokkaat tiedostot mm. kirjanpito, asiakastietokannat, tarjoukset, suunnittelutietokannat jne. kopioidaan talteen.
  • Tarvittaessa myös kaikki käytössä olleet mediat voidaan kopioida kuvamuotoisena EnCase-tiedostoihin. Näiden avulla voidaan myöhemmin tutkia median dataa mm. etsimällä poistettuja tiedostoja. EnCase-tiedostot hyväksytään oikeudenkäyntien todisteina esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Suomessa, sillä tietojen muuttaminen kopioinnin jälkeen ei ole mahdollista.

Pesän muistilevyjen tyhjentäminen ja ohjelmistojen asentaminen uudelleen mahdollistaa laitteiden nopean realisoinnin parhaaseen hintaan.

  • Myytävien laitteiden muistilevyt tyhjennetään siten, että tietoja ei voi palauttaa ja käyttöjärjestelmät sekä sovellukset asennetaan uudelleen saatavilla olevien lisenssien mukaan, jonka jälkeen laitteet voidaan toimittaa jälleenmyyjälle.
  • Myymättä jäävien laitteiden mediat tuhotaan käyttökelvottomiksi ja muut osat toimitetaan kierrätykseen.

Pesän varmuuskopioidun datan tutkinta mahdollistaa myytävien ja/tai kadonneiden tietojen palauttamisen.

Tässä vaiheessa varmuuskopioidusta datasta voidaan pesähoitajan vaatimuksesta etsiä myytäviä tietoja sekä konkurssiin menneen yhtiön toimintaan liittyviä kadonneitä tietoja.

Viimeisessä vaiheessa pesä suljetaan ja kirjanpitotiedot sekä mahdollisen kymmenvuotisen säilytyksen vaativat tiedot kopioidaan pitkäaikaisen säilytyksen kestävään mediaan ja toimitetaan joko pesänhoitajalle tai omaan palo- ja varkausturvalliseen säilöön.

Palaa edelliselle sivulle